loader

Gyermekfogászat - Budapest Fogászat

Gyermekfogászat

Gyermekfogászat line

A gyermekfogászati kezeléseknél leginkább megelőzésre és a fogak tisztán tartására helyezzük a hangsúlyt.

A fejlődő fogaknál kialakuló problémák eltérnek a felnőtt fogaknál tapasztalható elváltozásoktól. A gyermek nem egy felnőtt kicsinyített mása és ez a szájban, szájüregben előforduló problémák esetében különösen igaz, ezért a gyermekfogászat egy igen komplex terület mely a felnőtt fogászati kezelésekhez hasonlóan szerteágazó, de a gyógyítás módszerei eltérőek.

Gyermekek esetében az első fogak megjelenésekor érdemes elkezdeni a fogmosást napi rendszerességgel, így a teljes fogsor kifejlődésekor ez már a rutinszerű feladatok közé fog tartozni a gyermek életében.

Az iskoláskor és az azt megelőző időszak higiéniai és fogápolási szokásai nagy mértékben befolyásolják a szájüreg és fogazat felnőtt kori állapotát.

A fogazat fejlődése

A tejfogak fejlődése már a magzati élet 8. hetében elkezdődik és a születés előtt az összes tejfog koronája növekszik, a középső tejmetszők koronája pedig már teljesen kifejlődött.

A maradófogak közül az első nagyőrlő (a hatos fog) csírája a 4. magzati hónapban fejlődik ki. Az 5. hónaptól a születést követő első-második hónapig kialakul az összes maradófog telepe (a hetes és nyolcas fog kivételével), és lassan el is kezd meszesedni. A hetes fogak csírája az első életév táján, míg a nyolcasoké (bölcsességfogak) 4-5 éves korban fejlődik ki. Először a fogak koronai része fejlődik ki, majd ha a korona teljesen kialakult, elkezdődik a gyökér fejlődése is.

Mindezek ismerete és a helyes táplálék valamint ásványi anyag bevitel kiemelten fontosak a kismamák számára, hiszen a születendő magzat az édesanyja szervezetéből táplálkozik, javasolt ilyenkor a fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor stb.), nyomelemeket (fluorid, molibdén) tartalmazó ételek fogyasztása. Körültekintő életmóddal, vegyszerekkel való érintkezés és gyógyszerek fogyasztásának kerülésével sokat tehetünk a születendő gyermek fogainak egészségéért a megfelelő étrend pedig hozzájárul az állcsontok és fogak egészséges fejlődéséhez.

Mivel a fogak fejlődése nem fejeződik be az előtöréssel (a gyökér fejlődésének befejezése az előtörést követően kb. még fél évet vesz igénybe), gyermekeink táplálkozására is fokozott figyelmet kell fordítanunk.

Az első maradó fog megjelenésétől (kb. 6 éves kortól) javasolt a barázdazárás, ahol a barázdák feltöltésével megakadályozzuk a fog elszuvasodását, hiszen a barázdák mélyén meghúzódó lepedék károsíthatja a fogakat.

Gyermekfogászat
kezelések árai
barázdazárás
5000 Ft
tejfog eltávolítás
8000 Ft
tejfog tömés
7000 Ft
tejfog trepanálás
5000 Ft